Een aversie of afkeer van de fles wordt vaak onbedoeld gecreëerd in periodes waarin je kindje te weinig spontaan wil drinken (evtl. door ziekte) en moet geholpen worden om voldoende voeding te krijgen. Je kindje linkt dan negatieve gebeurtenissen aan het voedingsmoment, waardoor zij deze gaan proberen uitstellen en waardoor deze vaak
onrustig gebeuren. Een kindje met een aversie gaat vaak zijn/haar honger- en verzadigingsgevoel gaan negeren uit angst om zo weinig mogelijk te moeten voeden.
Eens andere medische oorzaken zijn uitgesloten en er is zekerheid dat je kindje de juiste zuigtechniek beheerst om efficiënt en comfortabel te drinken, kan er een plan opgemaakt worden om van deze aversie af te geraken. Het is dan vooral belangrijk om terug rust te brengen bij je kindje en gedurende de eerste 2 weken vooral te focussen op een ontspannen en positieve sfeer bij de voedingen waarbij je kindje zelf mag kiezen wanneer hij/zij start en stopt met voeden.
De eerste 2 weken zijn tegelijk de moeilijkste maar ook het meest cruciaal, het vraagt veel loslaten en vertrouwen in je kind als ouder. In deze periode gebeuren de voedingen het liefst door 1 enkele persoon, dit vergroot de kans op succes (indien nodig door maximum een 2e persoon zoals de partner). Als je kindje terug vlot drinkt, kunnen voedingen ook door andere mensen worden gegeven.
In deze weken is het mogelijk dat je kindje initieel wat gewicht verliest, dit is normaal maar moet worden opgevolgd door een zorgverlener (vroedvrouw, lactatiekundige, arts...) om zeker te zijn dat dit binnen de normale grenzen blijft. Het is nuttig om de voedingen, alsook plas- en stoelgangpampers, schriftelijk bij te houden in deze periode.
Enkele aandachtspunten:
Wacht het liefst op hongersignalen van je kind vooraleer je een voeding aanbiedt. Als je kindje het na vele uren (afhankelijk van het voedingspatroon van voordien) het niet zelf vraagt, kan je het wel aanbieden maar het blijft de keuze van je kindje om te beslissen of hij/zij wil drinken. Zorg ervoor dat je kindje geen druk ervaart om te drinken. De voedingen gebeuren het best in een rustige en ontspannen omgeving, bij drukte in huis eventueel in een aparte ruimte.
Enkele voorbeelden van hongersignalen:
Smakken met de lippen/tong
Op de handjes sabbelen
Het hoofdje draaien en/of de mond opendoen wanneer je op de wang streelt van het
oor naar de mondhoek
In een laatste fase: onrustig zijn of huilen
Hoe jouw kindje kan aangeven (verder) te willen drinken:
Naar de fles kijken en spontaan de mond openen wanneer je de speen aanbiedt
Blij worden wanneer ze de fles zien, er eventueel naar grijpen met de handjes
Blijven drinken/zuigen op de fles
Bij een zuigpauze de speen in de mond vasthouden ipv los te laten
Manieren waarop jouw kindje kan aangeven dat het niet (meer) wil drinken:
De mond gesloten houden
De speen terug uit de mond duwen met de tong
Het hoofdje scherp wegdraaien
Onrust, overstrekken
Vormen van ‘druk’ die je moet vermijden bij een voeding:
Je kindje tegenhouden om met de armen of het hoofd vrij te bewegen
De speen in de mond plaatsen tegen hun wil in
Niet toelaten dat je kindje de speen uitduwt
Druk op de kin of wangen geven om je kindje te stimuleren
Wiebelen of draaien met het flesje
Passief melk in de mond van je baby druppelen
Truucjes gebruiken zoals starten met een fopspeen en deze wisselen voor een fles
Afleiding bij een voeding door ander entertainment
De fles te repetitief aanbieden wanneer je kindje aangeeft niet te willen drinken.
Dit plan van aanpak dient steeds op voorhand besproken te zijn met je hulpverlener en is mogelijk niet geschikt voor alle kindjes, pas dit plan dus niet toe vooraleer je een zorgverlener hierover raad hebt gevraagd.
Indien je graag meer leest over fles-aversies, kan ik je het boek ‘Your baby’s bottle-feeding aversion - reasons and solutions’ aanraden van Rowena Bennett.
Aarzel niet om een seintje te geven bij vragen of bezorgdheden aan mezelf of een van je andere zorgverleners zoals je vroedvrouw of arts. Wil je hierin begeleid worden? Maak dan via onderstaande knop:
Veel succes lieve ouder, je kan het!
Comments